Wiosna już puka do naszych drzwi. Zimowy śnieg i mrozy już od jakiegoś czasu nie dają o sobie znać. Kiedy następuje zmiana sezonu często waha się temperatura, zmienia się pogoda, dlatego możemy czuć się gorzej. Nasza odporność jest wystawiana na próbę, czasami ubierzemy się za lekko oczarowani wiosennym słońcem, czasami za ciepło zwodzeni poranną niską temperaturą. Kiedy złapiemy jakiegoś wirusa, bardzo szybko przenosi się on na najbliższych z naszego otoczenia. Musimy hartować układ odpornościowy, najlepiej w naturalny sposób.
Witamina D
Coraz częściej słyszymy o zbawienny działaniu witaminy D jest to jedna z najważniejszych dla nas witamin. Wytwarzana jest w skórze pod wpływem słońca lub spożywamy ją wraz z pokarmem. W naszej strefie klimatycznej nie mamy dostępu do słońca przez cały rok, dlatego też mówi się o permanentnych niedoborach witaminy D w organizmie. Wspomaga ona pracę komórek układu odpornościowego, poprawiając dzięki temu naszą kondycję. Ponieważ nie mamy słońca na co dzień, trzeba zadbać o dietę bogatą w witaminę D. Znajdziemy ją w tłustych rybach, mleku, olejach, jajkach, czy w wątróbce. Możemy też wspomagać się suplementami z apteki.
Nawilżanie
Dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jest przyjmowanie dużej ilości płynów – przynajmniej dwa litry dziennie. Pomoże nam to uniknąć kataru lub bólu gardła. Pamiętajmy też o nawilżaniu suchego powietrza w domach. Centralne ogrzewanie, które jeszcze wiosną nam towarzyszy, bardzo wysusza powietrze, warto więc pomyśleć o nawilżaczu, można też wieczorem położyć mokry ręcznik na kaloryfer. Zapobiegniemy w ten sposób przesuszeniu śluzówki jamy ustnej, nosa i gardła. Wilgotne powietrze sprzyja też działaniu komórek układu odpornościowego, które bronią organizm przed wirusami.
Sposób na przeziębienie
Jeżeli wpadniemy w sidła choroby również można zastosować parę skutecznych, domowych metod leczniczych. Jeżeli czujemy się osłabieni trzeba podnieść temperaturę ciała, może to być ciepła kąpiel z aromatycznymi olejkami, gorąca herbata i ciepły koc w łóżku. Na bolące gardło tradycyjna płukanka z roztworu soli kuchennej. Przy stanie zapalnym gardła nie powinno się pić gorących napojów, ponieważ w tym miejscu już jest wysoka temperatura. Z apteczki babci mamy syropy domowej roboty: z dodatkiem czosnku, cebuli, soku z cytryny. Zbawienne działanie ma także tradycyjny rosół z kury, który rozgrzewa i ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki związkom wydzielanym podczas jego gotowania.
Jak wzmocnić odporność?