Home > Ćwiczenia > Tak czy nie dla margaryny?
margaryna

Tak czy nie dla margaryny?

margarynaW latach 80. i 90. margaryna biła rekordy popularności. Wszyscy oszaleli na jej punkcie. Miała ona stanowić wspaniały sposób na walkę z niedobrym cholesterolem, który w opinii lekarzy i specjalistów, jest główną przyczyną schorzeń układu krążenia i chorób serca. Konsumenci dość szybko wyrobili sobie własne zdanie na ten temat i podzielili się na fanów i anty-fanów margaryny.

Zwolennicy całkowicie zawierzyli opiniom tzw. ekspertów, których doniesienia okazały się spekulacjami nie popartymi żadnymi rzetelnymi badaniami. Przeciwnicy z kolei, kierując się zdrowym rozsądkiem uznali, że jeśli jakiś produkt powstaje w wyniku złożonego procesu produkcji to nie jest on zdrowy. Obecnie, po upływie wielu lat, ich przekonanie zostało pozytywnie zweryfikowane. Mieli rację!

Food and Drug Administration (Amerykańska Agencja żywności i leków) wydała nakaz aby w okresie trzech lat wycofać z branży spożywczej wszystkie produkty, które mają w swoim składzie  „trans fat” (tłuszcze typu trans), czyli między innymi margaryny.  Podstawę do wydania tej decyzji stanowiły badania, które jasno wskazywały na szkodliwe działanie tłuszczów typu trans na organizm ludzki. Wniosek z tego był prosty – główny składnik margaryny jest szkodliwy dla zdrowia. Aby więc zapobiec epidemii chorób serca trzeba wyeliminować podstępną margarynę.

Warto przy tym wspomnieć, że swego Agencja zalecała spożywanie margaryny przy okazji profilaktyki chorób serca.

Co zatem uległo zmianie?

masloFDA stwierdziła, że sztuczne nasycone kwasy tłuszczowe typu trans są czynnikiem wywołującym choroby serca u osób spożywających margarynę. Dodatkowo mają one wpływ na częstotliwość występowania zawałów i cukrzycy. Szkodliwe tłuszcze znaleźć można także w produktach spożywczych do których wyrobu używana jest margaryna, czyli na przykład w prawie wszystkich wyrobach piekarniczych. Złowrogie tłuszcze powstają na skutek smażenia w wysokich temperaturach, a więc wszyscy fani frytek i jedzenia typu fast food powinni mieć się na baczności – są one źródłem szkodliwego składnika. Podsumowując,  ogrom chorób serca o których w ostatni latach słyszymy co raz częściej, znalazł swojego głównego winowajcę – margarynę!

 

 Co więc zrobić z tym cholesterolem?

Jeśli margaryna jest szkodliwa, to jak poradzić sobie  z cholesterolem? Na pewno trzeba sobie jasno powiedzieć, że  cholesterol nie jest zły. Następnie, obalić mit, że cholesterol jest przyczyną miażdżycy i innych chorób serca. To nieprawda! Jego wysoka zawartość w organizmie świadczy tylko o tym, że dzieje się coś niedobrego. Daremne są wszelkie próby obniżania z byt wysokiego poziomu na siłę. Nie przyniosą one porządnego efektu.

Dodaj swoją opinię

Adres email nie będzie publikowany. Wypełnij wymagane pola *

*